Machines maken

Jongens en meiden in de leeftijd vanaf 8 jaar gaan aan de slag om eenvoudige en aangedreven machines te bouwen uit het dagelijks leven. Dit kan zijn een veegmachine, een vishengel, een briefweger, een klok, een zeilwagen, een dragster en nog veel meer. Je mag tijdens de activiteit zelf een keuze maken uit verschillende modellen.

Je maakt kennis met onderwerpen zoals beweging, magnetisme en energie. Je voert experimenten uit waarbij kracht, wrijving, aandrijving en versnelling centraal staan. Maar ook het meten van afstand, tijd, gewicht en snelheid komen aan bod.

Deze workshops vormen de basis voor het kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes en het leuke is dat je op het einde een werkend model hebt. In principe werken de deelnemers in tweetallen aan het model. Dan kan je elkaar helpen als dat nodig is en je kan leren van elkaar.

Duurzame energie

In deze workshop kan je alles leren over duurzame energiebronnen. Je leert bouwen met een unieke LEGO energiemeter, zonnepanelen, bladen om een windmolen te maken en een motor/generator. Tijdens de workshop zijn diverse bouwhandleidingen beschikbaar en je mag ook zelf experimenteren.

Deze workshops vormen de basis voor het kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes en het leuke is dat je op het einde een werkend model hebt.

In principe werken de deelnemers in tweetallen aan het model. Dan kan je elkaar helpen als dat nodig is en je kan leren van elkaar.

Pneumatiek

In deze workshop kan je alles leren over pneumatiek. Dit zijn apparaten of machines die door samengeperste lucht worden aangedreven. . Je leert bouwen met pneumatische cilinders, een luchttank, pomp, slangen en een manometer. Tijdens de workshop zijn diverse bouwhandleiding beschikbaar maar je mag ook zelf experimenteren.

Deze workshops vormen de basis voor kennis te maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes en het leuke is dat je op het einde een werkend model hebt.

In principe werken de deelnemers in tweetallen aan het model. Dan kan je elkaar helpen als dat nodig is en je kan leren van elkaar.

Bouwmiddag

Wat is nu leuker dan om vrij te bouwen met LEGO. Een grote tafel met veel LEGO zodat je kan bouwen wat je wil. Deze activiteit is speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar die zonder hun ouders lekker komen bouwen en spelen. We hebben ook veel boekjes met voorbeelden of je gebruikt je eigen fantasie om je eigen creatie te verzinnen. En als je bouwwerk klaar is kan je lekker spelen en een verhaal verzinnen.

LEGO & SPACE

Wat is nu leuker om een ruimteschip te bouwen, een lanceerplatform of het internationale Space Station. Het kan allemaal in De Steenfabriek. We hebben diverse sets staan die je mag bouwen en combineren. En als je klaar ben kan je er samen mee spelen.

We houden de sets wel apart van alle andere LEGO anders moeten we te lang zoeken naar de stenen die we nodig hebben.

Bouwdagen

Soms heb je aan een bouwochtend of een bouwmiddag niet genoeg. Daarom organiseren we regelmatig ook een bouwdag en dit doen we vooral in de vakanties. Want dan heb je lekker veel tijd. Zorg er wel voor dat je eten meeneemt voor de lunch.

Slide Thema Bouwactiviteiten-1

Slide Thema Bouwactiviteiten-2